Profesionalne usluge

MOGUNTIA international

Info – BESSAVIT Net

BESSAVIT Net predlog za kalibar 90 možete naći OVDE.

Perfektna boja bez materija za bojenje

FARBFEST® liquid Rubin

FARBFEST® liquid Rubin će iz Vašeg mesa (kod robe masovne proizvodnje, viršli i šunki) izvući maksimum boje za još efikasniju iskorišćenost i održavanje boje,  i to bez materija za bojenje.
Sa novom formulom u tečnom stanju za najveći učinak.

Delovanje nitrita i askorbinske kiseline.

NPS se pri pripremanju mesa ne koristi samo za davanje boje već:

 • Sprečava rast opasnih bakterija, kao što je na primer botulin
 • Daje kobasici i šunki tipičan miris i ukus mesa iz salamure
 • NPS zadržava crvenu boju mesa

Crvena boja čini kobasicu i šunku primamljivom. Agens mioglobin nije stabilan u svom prirodnom obliku, što znači da meso, pogotovo nakon kuvanja, postaje sivo. Da bi meso i nakon pripremanja zadržalo svoju crvenu boju potrebna nam je so nitrita za salamuru. Hemijskim procesom se natrijum – nitrit razlaže u azotni oksid, koji se vezuje za agens boje mišića.

 Da bi se to odvijalo brzo i efektivno koriste se antioksidans askorbinske kiseline i njegova so natrjium -askorbat. Ovo s jedne strane odstranjuje kiseonik iz mišića i stvara prostor za azotni oksid, a sa druge strane ubzava razlaganje nitrita. Da bi askorbinska kiselina, odnosno askorbat, delovali, prvo se moraju razložiti. Pri niskim temperaturama, na kakvim se proizvodnja kobasica i šunke odvija, to se dešava jako sporo i nepotpuno.

FARBFEST® liquid Rubin je izuzetno jako sredstvo za pospešivanje crvene boje mesa.

Zbog ograničavanja prelaznog oblika koloidnih kristala antioksidantno sredstvo deluje direktno na salamuru prodirujući u masnoću. Zbog poboljšane difuzije osnovne strukture masnoće, antioksidantno dejstvo se tako projektuje i na nju, usled čega dolazi do usporavanja procesa kvarenja masti. U većini slučajeva se ne moraju dodavati antioksidansi, kao što su tokoferoli ili ekstrakt ruzmarina. Zbog istiskivanja kiseonika i efektivne razgradnju nitrita u azotni oksid dolazi do optimalnog obrazovanja nitroznih mioglobina. Ovim se boja salamure pojačava i u velikoj meri stabilizuje.

Baš kod sirovih kobasica kratkog zrenja, kod proizvoda za barenje sa malim sadržajem govedine i proizvodima od džigerice mnogi problemi sa bojom sa FARBFEST® liquid Rubin ostaju u prošlosti. Tako se smanjuje dodavanje dodatnih bojivih agensa ili drugih dodataka koji podležu deklaraciji.

U običnoj kobasici se za bojenje koristi otprilike 40 – 45 % mioglobina, a ako se koristi tečna askorbinska kiselina (#7400 FARBFEST® liquid Rubin), udeo iznosi otprilike 60 %. Ovim se ne postiže samo stabilnija boja, nego i intenzivnije crvenilo salamure.

Prednosti, pri uobičajenoj preradi:

 • Više boje zbog poboljšanog raspoređivanja
 • Više sigurnosti zbog boljeg antioksidantnog dejstva
 • Još efikasnije, brže i sigurnije razlaganje nitrita, sa visokoprocentnom iskoristivošću pri izražaju nitroznih mioglobina
 • Još delotvornije zbog jako razložene askorbinske kieline

Proizvod #7400 FARBFEST® liquid Rubin koristi se kod sledećih proizvoda:

 • Kobasica za barenje: svih kalibara, vrsta creva i receptura
 • Sirovih kobasica: svih kalibara, vrsta creva i receptura
 • Proizvoda iz salamure za kuvanje – presovane šunke
 • Kobasica za kuvanje: svih kalibara, vrsta creva i receptura